Ülkemizde sıklıkla karıştırılan noel bayramı ve yılbaşı ve son dönemlerde HZ.MUHAMMED’İN (S.A.V.) DOĞUMU hakkında yanlış bilinen gerçekleri sizin için derledik.
NOEL, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İSA‘nın doğumu’nun kutlandığı Hristiyan’ların en önemli bayramıdır. Ayrıca Doğuş bayramı, Kutsal doğuş olarak da bilinir.
20. yüzyılın başlarından itibaren NOEL, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî ritüel’lerden arınmış sadece hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram veya eğlence olarak’ta kutlanıyor.
Bu NOEL bayramı veya eğlencesinde mitolojik figür olan NOEL BABA temel bir karakter olmuş durumda.
Hristiyanlar’ın çoğunlukta olduğu bazı ülkeler’de pratik olarak NOEL tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir ve bu durum ülkemizde yılbaşı ile NOEL arasındaki farkı karışık hale getirebiliyor.
Sadece ülkece çok sevdiğimiz tatil plan ve programına ek olarak yılbaşı ile birleştirip yeni yıla merhaba diyorlar.
Bazı ülkelerde ermeni ve orotodoks kiliseleri Miladi takvime göre 24 aralık olan NOEL , jüliyen takvimine göre 6 ocak’a denk geldiği için bu sürede’de NOEL kutlanabiliyor.
NOEL , her yıl dünyada’ki Hristiyanlar’ın çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanmaya başlanır. Bazı ülkelerde kutlamalar 24 Aralık’ta, bazı ülkeler’De ise 25 aralık’ta kutlanır.
Noel arifesiyle başlar ve 25 Aralık bitimine kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar.
Hristiyanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.
Noel sözcüğü’nün kökeni Latince olup Natalis (doğum) manasına gelmektedir.
Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir.